AHİLİK EĞİTİM PROGRAMI

2021 Ahi Evran Yılı dolayısıyla Üniversitemiz ev sahipliğinde, Valiliğimiz, Üniversitemiz ve İl Müdürlüğümüzce ortaklaşa iki günlük Ahilik Eğitim Programı düzenlendi.

13 Eylül 2021


          2021 Ahi Evran Yılı dolayısıyla Üniversitemiz ev sahipliğinde, Valiliğimiz, Üniversitemiz ve İl Müdürlüğümüzce ortaklaşa iki günlük  Ahilik Eğitim Programı düzenlendi. Kırşehir dışında ise ilk kez Ardahan’da gerçekleştirilen Ahilik eğitimine İlimiz protokolü, esnaflarımız, meslek lisesi öğrencileri ve öğretmenleri ile üniversite hocalarımız katılım sağladı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Fazıl Yozgat ve Prof. Dr. Hüseyin Öztürk tarafindan verilen eğitimler büyük ilgi gördü. 
             İl Müdürümüz Konuşmasında  Sayın Valim, Sayın Rektörüm, Sayın Belediye Başkanlarım, Sayın STK Başkanlarım ve protokolün kıymetli üyeleri, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin saygıdeğer hocaları, değerli katılımcılar ve basınımız, sevgili öğrenciler, 2021 Yılının Ahi Evran Yılı olarak kutlanıyor olması ve önümüzdeki hafta kutlanacak olan 34. Ahilik Haftası nedeniyle Ahi Evran'ı anmak ve Ahilik kültürünün tanıtılması amacıyla düzenlenen eğitim programına hoşgeldiniz.
Ticaret ve ahlakı buluşturan ahilik kültürü iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, çalışkanlık, yardımseverlik, kaliteli üretim gibi birçok üstün meziyetleri benimsemiştir. Bugünkü ticari hayatımızda ticaret ahlakı, kalite ve standart, bol ve ucuz üretim, müşteri memnuniyeti, tüketici hakkı, sosyal yardımlaşma ve arabuluculuk gibi birçok kavram yüzyıllar öncesinde Ahilik teşkilatı ile hayata geçirilmiştir. Ahilik teşkilatında, kalitesi bozuk mal üreten, tüketiciyi aldatan, yüksek fiyatla mal satan ve kurallara uymayan esnaf veya sanatkara ağır caydırıcı cezalar verilirdi. Hileli iş yapan esnafın ya dükkanı kapatılır ya da o esnaf yaptığı işten men edilirdi. Ayıplı mal üreten esnafın pabucunu dama atmak kavramı Ahilik kültüründen gelmektedir.  En çok kullanılan ürünlerden olan ayakkabıda eğer bir imalat hilesi varsa ustası çağrılır, ücreti müşteriye iade edilir, ayakkabı da kullanılmamak için dama atılırdı. Bir esnafın yaptığı ayakkabının dama atılması onun için en büyük ayıp olup meslekteki şeref ve itibarı sıfırlanır ve müşterisinin azalmasına yol açardı.Ahilikte değinmek istediğim diğer bir önemli konu ise kadının sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri olmasıdır. Kadınların teşkilatlanıp gelişmesi için Ahi Evran'ın eşi Fatma Bacı tarafından, dünyanın ilk kadın teşkilatı olarak kurulan "Bacıyan-ı Rum", Anadolu’nun maddi ve manevi gelişiminde, vatan savunmasında, kültür, sanat, edebiyat, sosyal ve ekonomik alanlarda büyük hizmetler veren Ahilik teşkilatına bağlı bir kadın örgütlenmesidir. Anadolu Bacıları kadınları organize ederek, bakıma muhtaç yaşlıları gözetir, ihtiyaç sahibi evlenecek genç kızlara yardım eder, çeyizlerini hazırlar, onları evlendirirlerdi. Yetim çocukların bakımı, eğitimi ve yetiştirilmesinden de sorumlulardı. Bacıyanlar aynı zamanda eli iş tutan kadınları çadır, halı ve kilim dokuması, nakışçılık, örgü, ip ve ipek üretimi dallarında yetiştirirlerdi. Diğer dünya ülkelerinde ve Avrupa’da kadının çalışması ve hele kendine ait bir işyerinin olması hayal bile edilemezken Anadolu’da Bacıyan-ı Rum örgütü sayesinde kadınlar sosyal ve ekonomik hayatta yerlerini almışlardır. Bundan dolayı tarihimizde önemli bir rol üstlenen Ahilik sahiplenmemiz, tanıtmamız gereken çok özel bir kültürümüzdür. 2021 Ahi Evran Yılı dolayısıyla Ahiliğin kurucusu Ahi Evran ve bu kültüre hizmet verenler ile bu sene içinde kaybettiğimiz değerli Ardahan Esnaf ve sanatkarlar odası başkanımız Mustafa Morkoç ve vefat etmiş tüm esnaflarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Esnaflarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik haftasını kutlayarak, bu programın gerçekleşmesini sağlayan Üniversitemize teşekkür ediyor, saygı ve selamlarımı sunuyorum.” ifadeleri yer aldı